Forum KOSZATNICZKA Strona Główna
FAQ  Profil  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  Grupy  Użytkownicy  Szukaj  Rejestracja  Zaloguj
Przepisy na różne dania i nie tylko.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOSZATNICZKA Strona Główna -> Offtopic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sebasrs
Moderator
Moderator


Dołączył: 15 Sty 2009
Posty: 687
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 16:00, 22 Mar 2010    Temat postu: Przepisy na różne dania i nie tylko.

Witam wszystkich w tym temacie umieszczamy swoje sprawdzone przepisy na różnego rodzaju dania, ciasta, desery itp.
Wiec ja umieszczam pierwszy:

Ciasto na pizzę
Składniki

500 g mąki pszennej
40 g drożdży
250 ml ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy

Przepis

Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną.

Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto, (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść.

Ciasto powinno sprawiać wrażenie, jakby chciało już zacząć rosnąć.

I to wszystko, można się zająć nadzieniem. Ciasto nie musi rosnąć nie wiadomo ile, można je w pięć minut po zagnieceniu rozwałkować i przełożyć na blachę. Wystarczy mu te 10 minut, w czasie, których będziemy przygotowywać składniki na farsz.

Rada: Najlepiej rozwałkować ciasto na trochę większy placek niż forma, a potem w brzegi zawinąć paseczki sera żółtego. Ser stopi się podczas pieczenia, a ciasto zrobi się bardziej apetyczne, pamiętajcie żeby na trochę wyższy brzeg z serem żółtym nie nakładać już nadzienia. Powstanie pulchny rancik jak w pizzerii, można go ewentualnie odrobinę posmarować sosem pomidorowym dla koloru.
Przepis znalazłemTU i zawsze używam tego przepisu.
A sos to typowo:
-Przecier pomidorowy.
-Ketchup
-Zioła prowansalskie
-Czasem dodaję bazylie i oregano na wierzch.

I dodam jeszcze inne z zeszytu z przepisami, oczywiście sprawdzone

P.S. Mam do was prośbę o nie pisanie komentarzy typu "to mi się nie udało", "to mi nie wyszło".
Ponieważ będziemy umieszczać tu przepisy tylkoSPRAWDZONE przez siebie albo kogoś innego


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez sebasrs dnia Pon 16:03, 22 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agne8190
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 03 Mar 2009
Posty: 639
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Łodź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 16:05, 22 Mar 2010    Temat postu:

Sznycel po wiedeńsku
Składniki:
2 jajka
2 łyżki mleka
sól i pieprz
80 g mąki
100 g bułki tartej
800 g cielęciny
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
Prawdziwy Wiener Schnitzel jest zawsze z cielęciny, ale w ten sam sposób można usmażyć piersi indyka albo schab wieprzowy. Najważniejsze to dobrze trzymająca się panierka i bardzo cienko rozbite mięso!
Jak przygotować:
1. Roztrzep w miseczce jajka z odrobiną mleka, dopraw solą i pieprzem.
2. Przygotuj 3 płaskie talerze. Na jeden z nich wsyp mąkę, na drugi bułkę tartą, a na trzeci wlej jajka.
3. Kawałek cielęciny (200 g) ułóż na folii spożywczej i przykryj drugim kawałkiem folii. Rozbij tłuczkiem do mięsa, aż sznycel będzie bardzo cienki i wielkości talerza. Dopraw mięso solą i pieprzem z obu stron. Powtórz z pozostałą cielęciną.
4. Ułóż mięso na talerzu z mąką, obtocz z obu stron, zanurz w jajku i panieruj w bułce tartej. 5. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i dodaj masło. 6. Usmaż mięso z każdej strony na złoto. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z połówką cytryny i ziemniakami –

polecam ziemniaczki alpejskie:
Ziemniaczki alpejskie: 4 ziemniaki ugotuj w mundurkach i obierz 4 plastry sera do raclette 8 plastrów boczku Ziemniaki przekrój na pół, na 4 połówkach ułóż ser i przykryj pozostałymi połówkami. Owiń boczkiem i zepnij wykałaczką. Piecz ok. 20 minut w 180 st .


Smażony węgorz
Składniki
 1,5 kg węgorza
 4 łyżki oleju
 2 cebule
 2 ząbki czosnku
 2 marchewki
 10 pieczarek
 180 g białego wina
 180 g wody
 listek laurowy
 natka pietruszki
 sól
 pieprz
Opis przygotowania
Zdjąć z węgorza skórę i pokrajac na dzwonki długości 5 cm.
pokrojonego węgorza wypłukać kilka razy w wodzie następnie w osolonej wrzącej wodzie ugotować ugotowane kawałki węgorza polać roztopionym masłem podawać z puree ziemniaczanym
Przesmażyć na oleju pokrajaną cebulę, czosnek i marchewkę aby zmiękły.
Dodac pokrajane w plasterki pieczarki i smażyć około 5 minut. Dodać węgorza, wino rozcieńczone wodą i listek laurowy.
Płynu powinno być tyle, żeby przykrył rybę, nie więcej. Przykryć i dusić około 30 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Kuroń
Sposób przyrządzania:
Węgorza sprawiamy, zdejmujemy z niego skórę i odcinamy głowę. Dzielimy na sześciocentymetrowe kawałki, solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i zalewamy litrem wody, dodajemy przyprawy i gotujemy wywar. Gdy wywar jest już gotowy wkładamy do niego dzwonka ryby i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 5 minut. Następnie rybę odcedzamy i panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pamiętajmy, żeby w razie, gdy decydujemy się na użycie masła, było ono wcześniej sklarowane, gdyż w przeciwnym razie może nam się przypalić. Smażymy rybę z wszystkich stron na złoty kolor najpierw na silnym, a potem na małym ogniu, żeby się dosmażyła. Tak usmażonego węgorza możemy podać zarówno z zieloną sałatą, jak również z ostrymi sosami majonezowymi.

Kurczak z warzywami
Proporcje:
4 udka (tylko dolna część, tzw. pałka) kurczaka
4 cienkie plastry chudego, wędzonego boczku
1/2 kg ziemniaków
5-6 ząbków czosnku w łupinkach
kilka pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka,
chilli, rozmaryn

Udka natrzeć solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką, szczyptą chilli. Odstawić na godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Odcedzić na sicie. Rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć ziemniaki, oprószyć suszonym rozmarynem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Udka owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Naczynie powinno na tyle duże, żeby zmieściły się w nim również ziemniaki. Same udka podpiec ok. 10 min. Do naczynia dołożyć ziemniaki i nieobrane ząbki czosnku. Piec 20 minut, na 5 minut przed końcem pieczenia wrzucić pomidorki koktajlowe.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez agne8190 dnia Pon 16:07, 22 Mar 2010, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Michał242
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 04 Kwi 2009
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 16:39, 22 Mar 2010    Temat postu:

Wow to temat dla mnie. W przyszłości chcę być kucharzem, mieć restaurację itp. (no wiecie) Wesoly.

Więc piszę z mojej książki-notesu z potrawami.
Mam tu jeszcze mało przepisów, bo dostałem to od siostry na urodziny.

Przejdę z POTRAW na słodkie POTRAWY. No to jadę... Wesoly

PIERNICZKI mała porcja

1/2 kg mąki
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy korzennej
20 dag cukru pudru
3 łyżki kakao
3 łyżki kawy inki
1 jajko

---wszystko wymieszać (oczywiście jajko wbić xD)---

W garnuszku rozpuścić:
20 dag miodu
12 dag margaryny

Dodać do reszty i wyrobić na ciasto.
Piec w temp. 220 stopni Celsjusza przez 5 min.

CIASTO MARCHEWKOWE (wbrew pozorom dobre)

4 jajka
1 szklanka oleju
2 szklanki utartej marchewki
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Ugnieść ze sobą na ciasto.
Piec w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 40-60 min. (aby było w kolorze jasno-brązowym)

GOFRY (mniam yummy!!)

25 dag mąki (2 szklanki)
125 g masła
50 g cukru (ok. pół szklanki)
4 jajka
1 łyż. proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
szczypta soli
cukier waniliowy

Wszystko miksować mikserem np. w garnku.
Później przelać kolejno do gofrownicy.
Podawać z dżemem, nutellą, bitą śmietaną, cukrem itd.

Koniec. Przepisy od mojej siostry, oczywiście wszystkie wypróbowane. To chyba mój najdłuższy post. Próbujcie.


Smacznego!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
KrisKokosz
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 28 Lut 2010
Posty: 142
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 19:52, 23 Mar 2010    Temat postu:

Ja mogę podać na jajecznicę po mojemu: xD

No musicie mieć jajka z 5 i je rozbić...
Następnie robicie szuruburu widelcem i są rozbite , wlewacie na patelnię...
Dodajecie..... hmm szpinak(wiem jak to brzmi ale to smaczne!) na to lejecie 1/4 szklanki mleka , czekacie aż stwardnieję i już!!!

Przepis ala Kris

Jak mnie poprosicie to napisze jak galaretkę zrobić haha xD


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lili97
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 26 Paź 2009
Posty: 603
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:15, 24 Mar 2010    Temat postu:

Ja robię zupełnie inaczej jajecznicę ; P
No to tak :
Kroicie na w miarę małe kawałeczki cebulkę i wrzucacie na patelnie, chwilę się gotuje aż zmięknie. Potem rozbijacie i wlewacie 2-3 jajka [ile chcecie ale ja jadam tylko tyle] na patelnie. Potem mieszacie aż stwardnieje. Wsypujecie [wiem dziwnie brzmi] to na tależyk [chyba ,że tak nie jecie xD] i dodajecie szczypiorku.

Bon Apetitte ; ) Przepis Al'Annaa Von Chrupek xD Nazwisko wyczytałam w Bravo xD


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiewióra
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 626
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tarnów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:09, 24 Mar 2010    Temat postu:

Kruche ciastka. (przepycha, przepis cioci mojego taty)
1/2 kg mąki
1/2 kostki smalcu
15 dag margaryny
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 opakowania proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
Śmietany- na wyczucie (ile będzie potrzeba)

Wszytko razem wymieszać. Potem rozwałkować na cienki "placek" i powycinać kształty (np.: od szklanki). Piec w temperaturze 190/200 stopni.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Filipek
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 27 Kwi 2010
Posty: 312
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 11:22, 07 Lip 2010    Temat postu:

Hej, pobudka! (widziałam datę) Uczymy się gotować leniuchy Jezyk
Ja mam przepis na galaretkę.
GALARETKA
SKŁADNIKI:
-15g żelatyny,
-350 ml wody (ciepłej),
-30g syropu owocowego,
-20g cukru,
-10g miodu,
-3g kwasku cytrynowego.
SPOSÓB WYKONANIA:
Wymieszaj żelatynę z 250 ml ciepłej wody i zostaw aby napęczniało. Następnie podgrzej ale nie zagotuj. Rozpuść w 100ml ciepłej wody cukier i kwasek cytrynowy. Potem do ciągle podgrzewanej żelatyny dodaj miód i zamieszaj. Wlej do tego cukier z kwaskiem cytrynowym i zamieszaj. Dolej syropu owocowego i ponownie zamieszaj. Zdejmij garnuszek z galaretką z gazu i ostudź. Przelej do opłukanych wodą salaterek i wstaw do lodówki.
Jak poprosicie to dam Wam przepisy na kisiel (domowy!) i różne dipy! Jezyk


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aimmia
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 01 Lut 2010
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:35, 07 Lip 2010    Temat postu:

"Fast food" pomysłu mojego brata, zmodyfikowany przeze mnie Wesoly
Robi się szybko, a naprawdę można się najeść. I nie jest to "bomba kaloryczna" jak hamburgery czy inne tego typu dania. Czasem, jak mamie nie chce się robić porządnego obiadu (i na mnie spada ten obowiązek), a ja wracam późnym popołudnie, robię właśnie "fast fooda".
Przedstawiam przygotowanie 1 porcji, uwierzcie mi, że tym można się najeść:

Najpierw trzeba ugotować ryż, makaron, ewentualnie kaszę gryczaną (zależnie od upodobań; odradzam ziemniaki).

Sos:
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3-4 łyżeczki śmietany
2 łyżeczki mąki pszennej

Wszystko wymieszać tak, aby nie było żadnych grudek. Gdyby sos był za gęsty, dodać śmietanę (trzeba pamiętać, że później sos gęstnieje).

Mięso:
około garść kawałków mięsa z kurczaka (ciężko inaczej określić mi ilość, zawsze biorę "na oko")
przyprawy (curry, czosnek, zioła prowansalskie, czasami sól i pieprz)
olej roślinny

A teraz są dwa sposoby, zależnie od tego, jaki jest czosnek.

I. czosnek granulowany
Rozgrzać na patelni trochę oleju, rzucić na to mięso. Dodać czosnek i curry (osobiście lubię trochę sypnąć Mruga ). Wlać sos. podsmażać chwilę, w razie potrzeby sos rozrzedzić śmietaną lub koncentratem pomidorowym (dobrze sprawdza się przecier pomidorowy). Dodać zioła. W razie potrzeby można dodać sól lub pieprz, ale zazwyczaj nie jest to konieczne.

II. czosnek świeży
Rogrzać na patelni trochę oleju. Rzucić na to pokrojony czosnek, chwilę podsmażać, dodać mięso. Dodać curry, później sos i zioła, ewentualnie pieprz i sól.

I, II
Wyłożyć makaron, ryż (czy co tam ugotowaliście Mruga ) na talerz, dodać mięso i jeść.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sebasrs
Moderator
Moderator


Dołączył: 15 Sty 2009
Posty: 687
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 23:05, 07 Lip 2010    Temat postu:

Ostatnio znudziła mi się i przestała mi smakować pizza o której pisałem wiec znalazłem nowy przepis... z ZIEMNIAKAMI!
A oto on:
Składniki
Składniki na ciasto(na 1 blachę):
450 g mąki
2 większe ziemniaki
1/2 szklanki ciepłej wody(może ciut wiecej niż pół)
ok 2,5 dag drożdzy
sól,oliwa

Nadzienie-dużo by mozna pisać !!
Mysle ,że kazdy ma swoje ulubione składniki,więc nie będe sie rozpisywac

Ciasto:
Wsypuje mąke do miski ,dodaje pokruszone drożdze,sól,i powoli zagniatam dodając letnią! wodę,potem dodaje ugotowane i zmielone ziemniaki,
wszystko przez kilka minut zagniatam,dodając kilka kropel oliwy.
Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrosnięcia ok 25-30 minut.
Blache smaruje oliwą i rozciągam ciasto(dobrze jest posmarowac sobie rówież rece -nie klei sie wtedy do rąk)

No i oczywiście ląduje nadzienie ....wg upodobania ale przed połozeniem nadzienia ja jeszcze smaruje całe ciasto sosem pomidorowym(ketchupem)

Piec ok 35-45 minut to czas w piekarniku gazowym
piekarnik elektryczny ok 20min (190-200stopni )ja pieke na tzw "oko"

Przpepis jest skopiowany z [link widoczny dla zalogowanych]
Mi wyszło super miękkie i pulchniutkie.

Mam też przpis na sos czosnkowy od dziewczyny mojego brata a oto on:

Składniki:
-2 duże czubate łyżki stołowe jogurtu naturalnego
-3-4 ząbki czosnku (można dać wiecej-jak kto lubi)
-sól
-pieprz
-troszkę (odrobine Mruga) chili
-troszkę czosnku granulowanego
-szczypte (wiekszą) ziół pronwansalskich

Jogurt dajemy do kubka dodajemy czosnek-drobno posiekany lub przecisnięty przez praskę do czosnku, następnie dosypujemy wszystkie przyprawy mieszamy przykrywamy folią spożywczą (aby nie "przeszło" lodówką) i wkladamy na 2 godzinki do lodówki (wtedy jest o wiele lepsze niż jedzone "od razu" Mruga)

SMACZNEGO !!!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez sebasrs dnia Śro 23:09, 07 Lip 2010, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Filipek
Użytkownik
Użytkownik


Dołączył: 27 Kwi 2010
Posty: 312
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:38, 21 Lip 2010    Temat postu:

Ja mam coś pycha Jezyk
COFE BORGIA
SKŁADNIKI:
1 filiżanka kawy espresso 1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki wiórków cynamon
czekoladowych bita śmietana
SPOSÓB WYKONANIA:
Do ogrzanej szklanki nalać gorącej kawy. Wymieszać z miodem, wiórkami czekoladowymi i szczyptą cynamonu. Udekorować bitą śmietaną.
MINI PIZZA
SKŁADNIKI:
1 kromka chleba ketchup
mała cebulka oregano
szynka ser żółty
masło
SPOSÓB WYKONANIA:
Kromkę chleba smarujemy masłem. Na to kładziemy plasterek żółtego sera i smarujemy ketchupem. Potem posypujemy oregano i kładziemy posiekaną w drobne kawałeczki cebulkę. Wstawiamy do mikrofalówki na 1,5 min. Na koniec kładziemy plasterek szynki. Smacznego! Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dominika9
Moderator
Moderator


Dołączył: 04 Mar 2008
Posty: 1628
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Oleśnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:51, 21 Lip 2010    Temat postu:

Cóż... wszystko tutaj aż pachnie z tych przepisów, ale ze względu na bezpieczeństwo i troskę moich rodziców o mnie, o siebie i o cały dom... powiedzmy, że mam szlaban na cokolwiek więcej niż jajecznicę i herbatę z elektrycznego czajnika XD

Wystarczyły grzanki i całe mieszkanie spowite siwym, gęstym dymem Jezyk Kucharką raczej nie będę Mruga

Ale za to moja babcia robi rewelacyjną babkę z tego przepisu:

Składniki:
2 jaja, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (może być zmieszana z mąką tortową), pół szklanki cukru, pół kostki masła lub margaryny, cukier waniliowy, pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesiana mąkę. Dokładnie wymieszać. Tłuszcz roztopić i schłodzić. Wlać cienkim strumieniem do masy. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ciastem.
Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec około 30 minut (aż ciasto będzie miało złoty kolor i zacznie odchodzić od brzegów).

Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KOSZATNICZKA Strona Główna -> Offtopic Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme Diddle v 2.0.20 par HEDONISM